Termistör rölesi nedir? Nasıl çalışır? Nasıl Bağlanır?

Read Time:2 Minute, 45 Second

Termistör rölesi asenkron motorlarda sargıların aşırı ısınmasını engelleyerek motorun sıcaklıktan yanmamasını sağlamaktadır.

Kumanda devrelerinde motorları korumak için sigorta, termik, faz koruma gibi kumanda elemanları kullanılmaktadır. Bu kullanılan malzemeler motorun aşırı ısınmada koruma yapmaktadır. Dolayısıyla bizlerde motorların aşırı ısınmada yanmaması için termistör rölesi kullanmaktayız. Bu termistör rölesi tek başına bir işlem yapmamaktadır. Termistör rölesiyle birlikte ptc veya kty kullanılmaktadır. Ptc yada kty ölçtüğü ısıyı direncini değiştirerek termistör rölesine komut vermektedir. Ve belli bir omaja geldiğinde röle motorun ısındığını anlar. Isındığını anlayınca röle kontağını açarak motorun çalışmaması için kumanda devresini durdurur.

Peki bu termistör rölesi nasıl çalışır?

Motor sargıları sarım esnasında yada sarımdan sonra, tellerin arasına ptc veya kty gibi ısı algılayan ekipmanlar konulur. Bu ekipmanlar ısıya göre direnci değişen termistörlerdir. Motor sargılarında ısı arttıkça ptc yada kty nin direnci artacaktır.

Termistör röleleri de imal edilirken hataya geçme dirençleri ayarlanır. Her marka yada modele göre motorun sıcaklığını koruma derecesi farklıdır. Bu yüzden kullanacağınız yere uygun termistör rölesi seçmelisiniz. Sıcaklığı ptc veya kty belirler. Bu yüzden istenilen sıcaklığa göre ptc yada kty almanız gerekmektedir.

Klemsan P1-P termistör rölesinin alarm eşik değeri 1100 ohm dur. Dolayısıyla motor sargıları ısındıkça ptc direnci yükselecek ve 1100 ohm olduğunda motorun çalışmasına izin vermeyecektir.

Termistör röleleri motor ısındığında sistemi durduracak gibi bağlantısı yapılmalıdır. Dolayısıyla röle ısı limitine geldiğinde motoru durdurur motor soğuduğunda hiç bir işlem yapılmadan tekrardan çalışmasına izin verir. Röle üzerinde besleme girişi A1 ve A2 uçları bulunur ve buraya çalışması için gerilim beslemesi verilir. Termistörün bağlanacağı yer mevcuttur. Ve son olarak kumanda devresine bağlamak için bir adet kontak uçları mevcuttur.

Sizler için kumanda devresine nasıl bağlanacağını öğrenmeniz için youtube elektrik eğitimi kanalı vasıtasıyla video çektik. Makelemizin sonunda videomuzu izleyebilirsiniz.

Entes marka PT-01 modeli termistör rölesi mevcuttur. Bu röle 110-120-130 dereceye sahip ptc ler bağlanarak kullanabilirsiniz.

Motor sargılarına birden çok ptc yada kty termistörleri bağlanabilmektedir. Ve seri olarak bağlantısı yapılır.

Röle nedir? Çalışma Prensibi Nasıldır? Nasıl bağlanır?

Röle elektrik devrelerinde küçük akım çeken sistemlerin devre girip çıkarmasında kullanılan ufak güçlü kumanda elemanıdır. Makinalarda PLC çıkışlarında genellikle röle bağlanır. Ve röle kontaklarından valf. Kontaktör gibi diğer kumanda elemanlar kontrol edilir. Kontakları yüksek akıma maruz kaldığında hasar alacağı için. Sadece kumanda devrelerinde kontrol etmekte kullanılmaktadır. Dolayısıyla yüksek akım çeken devrelerde kullanılmaz. Yüksek akım çeken devrelerde kontaktör kullanılmaktadır.

Röleler kumanda ve otomasyon sistemlerinde cihazları kontrol etmek amacıyla kullanılır. Röleler tek kontaklı, çift kontaklı ve 4 kontaklı imal edilmektedir.
Röle üzerinde ortak uç (COM) ucu, açık kontak (NO) ucu ve kapalı kontak (NC) uçları mevcuttur.


Röleler 3 ana parçadan oluşmaktadır. Birincisi bobin ikincisi palet ve üçüncüsü kontaktır.

Bobin elektrik akımı geldiğinde manyetik akım oluşturarak paletin hareket etmesine. Ve dolayısıyla kontakların yer değiştirmesini sağlar. Ayrıca bobine elektrik akımı geldiğinde açık kontağını kapatır, kapalı kontağını açar.

Rölenin com ucuna istenilen voltaj verilerek açık ve kapalı kontağından verilen voltaj alınır. Röleler yüksek akım çekmeyen yerlerde kullanıldığı için, PLC çıkışlarında komut vermek için, otomasyon sistemlerinde kontrol etmek için kullanılmaktadır.
Rölelerin bobin voltajları;
12 volt D.C
24 volt D.C
48 volt A.C
110 volt A.C
220 volt A.C olarak üretilmiştir.
Dolayısıyla kullanacağınız gerilime göre röle seçimi yapmanız gerekmektedir. Ayrıca röleler sadece kumanda devrelerinde değil artık günümüzde bir çok elektronik devrelerde ve elektrik cihazlarında kullanılmaktadır. Ayrıca röleler kapalı kasa olduğundan dolayı tozlu ortamda kullanımda içerisine kontaklarına toz almamaktadır.

TERMİSTÖR RÖLESİ İLE UYGULAMA VİDEOLARI İZLEMEK İSTERSENİZ YOUTUBE “ELEKTRİK EĞİTİMİ” KANALINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir