9 December 2024

Jeneratör Şebeke Otomatik Transfer Pano Yapımı

Read Time:4 Minute, 19 Second

Jeneratör şebeke otomatik transfer panosunu sizlere detaylı bir şekilde bağlantısını anlatacağım. Bu transfer panosu evimizdeki jeneratörü otomatik marş sistemli çalışmasına ait kumanda devresi olacaktır.

Devrede şebeke kumanda devresi, jeneraötör kumanda devresi ve marş sistemi kumanda devresi olacaktır. Bu uygulamayı hiç bir yerde bulamayacaksınız. Sizler için çizdik ve uygulamasını gerçekleştirdir. Makalemizi okuyarak devreyi yapabilirsiniz. Aklınıza takılan soru olduğunda youtube elektrik eğitimi kanalında arama yerine sistemi yazarsanız hem çizim hemde uygulama videosunu bulacaksınız.

Şebeke kumanda devresinde kullanılan malzemeler

  • 1 adet 220 volt bobinli kontaktör
  • Monofaze kumanda sigortası
  • 2 adet 220 volt bobinli kontaktör (2 şer adet kontakları olması yeterlidir.)
  • 1 adet 220 volt bobinli zaman rölesi

Jeneratör kumanda devresinde kullanılan malzemeler

  • 1 adet 220 volt bobinli kontaktör
  • 1 adet 220 volt bobinli röle ( 2 adet kontağı olması yeterlidir )

Marş kumanda devresinde kullanılan malzemeler

  • 1 adet 12 volt D.C gerilim ile çalışan zaman rölesi
  • 1 adet 12 volt D.C gerilim ile çalışan flaşör zaman rölesi
  • 12 volt D.C slim röle

Kumanda devrelerinde şebeke ve jeneratör kontaktörleri mevcuttur. Bu kontaktörler jeneratör kw sına uygun seçilmelidir. Devremizi yapar ikse extra R2 rölesi kullandık ve sonradan iptal ettik. Çizimi tekrar değiştirmediğim için R2 rölesini göremeyeceksiniz.

R5 rölesi şebeke gerilimi geldiği zaman zaman rölesi 1 ayarlanan sürede şebeke kontaktörünü devreye sokar ve aynı esnada R5 rölesi devreye girer. R5 rölesi devreye girince çalışan jeneratörü stop eder. Bu nedenle R5 rölesi jeneratörü durdurma rölesidir.

Zaman rölesi 1 ise şebeke gerilimi geldiği zaman ayarlanan süre kadar sayar. Ayarlanan süre sonunda ise şebeke kontaktörünü devreye sokar. Dolayısıyla zaman rölesi şebeke sistemini ayarlanan süre sonunda devreye sokan zaman rölesidir.

R1 rölesi ise şebeke gittiği zaman jeneratör kumanda devresini ve marş sistemi kumanda devresini devreye sokmaya yarayan röledir.

Zaman rölesi 2 ise şebeke gerilimi gittiği zaman ayarlanan süre sonunda marş sistemini devreye sokmaya yarayan zaman rölesidir.

Zaman rölesi 3 flaşör zaman rölesidir. ZR 3 3 sn enerji çıkışı verir. Ve R3 çeker jeneratör marş yapar. 3 sn içinde jeneratör çalışmaz ise zaman rölesi 3 5 saniye bekler ve tekrar 3 saniye çıkış verir. Çıkış verince R3 rölesi çeker ve jeneratör tekrar marş yapılır. Jeneratör marş alında voltaj çıkışı gelir ve marş sistemi durur. Dolayısıyla zaman rölesi 3 marş yapmak için kullanılır.

R4 rölesi ise jeneratör devreye girdiğinde jeneratör kontaktörünü devreye sokmaya ve marş sistemini iptal etmeye yarar. En önemli görevi marş sistemi kumanda devresini devre dışı bırakmaktadır.

Şebeke kumanda devresinin yapılışı

Şebeke kumanda sigortasından çıkıyoruz. Çıktığımız kabloyu zaman rölesi 1 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 açık kontak ucundan çıkarak jeneratör kontaktörünün nc kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. Jeneratör kontaktörü NC kapalı kontak ucundan çıkarak şebeke kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Aynı zamanda Şebeke kontaktörünün A2 ucuna ise şebeke nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Daha sonra zaman rölesi 1 açık kontak ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu ise R5 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R5 rölesinin A2 ucuna şebeke nötr bağlantısını yapıyoruz.

Şebeke sigortasından çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ucuna ise şebeke nötr bağlantısını yapıyoruz. Tekrar şebeke kumanda sigortasından kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin A2 ucuna ise şebeke nötr hattını bağlıyoruz. Böylelikle şebeke kumanda devresi bitmiştir.

Jeneratör kumanda devresinin yapılışı

Jeneratör kumanda sigortasından kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin kapalı kontağından NC çıkarak R4 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R4 rölesinin A2 ucuna ise jeneratör nötr hattına bağlıyoruz.

R1 rölesinin az önce kullandığımız kapalı kontağından bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız kabloyu R4 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R4 rölesinin açık kontak NO ucundan çıkarak jeneratör kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. Ardından jeneratör kontaktörünün A2 ucuna ise jeneratör nötr hattını bağlıyoruz. Böylelikle jeneratör kumanda devreside bitmiştir.

Marş sistemi kumanda devresi yapılışı

Jeneratörde bulunan akünün artı ucundan kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin kapalı kontak NC ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise akü eksi ucuna bağlıyoruz.

Az önce kullandığımız R1 rölesinin kapalı kontak NC ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu zaman rölesi com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi açık kontak ucundan çıkarak R4 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R4 rölesinin kapalı kontak NC ucundan çıkarak zaman rölesi 3 A1 ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 3 A2 ucuna ise akü eksi ucu bağlıyoruz.

Zaman rölesi 3 A1 ucundan bir kablo çıkartarak zaman rölesi 3 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 3 açık kontak ucundan çıkarak R3 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin A2 ucuna ise akü eksi ucu bağlıyoruz.

Ardından akünün artı ucundan kablo alarak R3 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin açık kontak NO ucundan çıkarak marş anahtarındaki marş motoruna giden kabloya bağlıyoruz.

Jeneratör stop devresinin yapımı

Jeneratör marş anahtarında kontak ölçümü yaptığımızda bizim video bağlantı yaptığımız jeneratörde sarı yeşil ve siyah kabloları kullanıyoruz. Dolayısıyla anahtardan gelen siyah kablodan ek aldığımız kabloyu R5 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R5 rölesinin açık kontak ucundan çıkarak anahtar arkasındaki soket çıkışı siyah kabloya bağlıyoruz.

Daha sonra anahtardan çıkan sarı yeşil kabloya ek yaparak kablonun ucunu R5 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R5 rölesinin açık kontak ucundan çıkarak anahtar arkasındaki soket çıkışı sarı yeşil kabloya bağlıyoruz. Böylelikle şebeke gerilimi geldiğinde ayarlanan süre sonunda jeneratör duracaktır.

Ayrıca bu kumanda devresinin çizim videosunu ve kumanda uygulama videosunu kanalımızda bulabilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir