Başlatma butonuna basınca siren 5 sn çalacak
Başlatma ( start ) butonuna basıldığında önce siren 5 saniye çalışacak. Daha sonra motor çalışacaktır. Stop durdurma butonuna basıldığında siren 5 saniye çalıcak. 5 saniye sonra motor duracaktır. Bu devreye göre kumanda devresini çizim ve uygulama videosunu youtube elektrik eğitimi kanalında yapmış bulunmaktayız. Sizlerde kanalımızda başlığı yazarak videoyu izleyebilirsiniz.
Devrede kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- Stop butonu
- Start butonu
- 3 adet 220 volt bobinli röle
- 2 adet 220 volt bobinli zaman rölesi
- Sİren
- Kontaktör
- Termik şalter yada röle
- Güç sigortası
- Asenkron motor
- Acil stop
Başlatma, Kumanda devresinin yapılışı
Önce kumanda sigortasından kablo çıkarıyoruz. Çıkardığımız kabloyu acil stop 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Acil stop 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak stop butonu 1 nolu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu 2 nolu kapalı kontak ucundan çıkarak start butonu 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra start butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak R3 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin com ucu karşılığı olan kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak R1 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Ardından acil stop 2 nolu kapalı kontak (NC) ucundan bir kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu stop butonu arkasındaki 3 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu açık kontak 4 nolu (NO) ucundan çıkarak R3 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin com ucu karşılığı olan açık kontak (NO) ucundan çıkarak siren faz ucuna bağlıyoruz.

Stop butonu açık kontak 3 nolu ucundan (NO) bir kablo çıkartıyoruz. Çıakrdığımız kabloyu R2 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R2 rölesinin com ucu karşılığı olan açık kontak (NO) ucundan stop butonu 4 nolu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Daha sonra az önceki R2 com ucuna giriş yaptığımız yerden bir kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloyu R1 rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R1 rölesinin Com ucu karşılığı olan açık kontak (NO) ucundan 3 adet kablo çıkartıyoruz. Kablonun birini start butonu açık kontak (NO) ucuna, ikinci kabloyu zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Ardından üçüncü kabloyu ise zaman rölesi 1 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Başlatma, Kumanda devresinin devamı
Zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak siren faz ucuna bağlıyoruz. Siren nötr ucuna ise nötr hattına bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını bağlıyoruz.
Daha sonra stop butonu açık kontak (NO) 4 nolu uçtan 2 adet kablo daha çıkartıyoruz. Çıkardığımız bu kabloları R3 rölesindeki iki ayrı com ucuna bağlıyoruz. R3 rölesi birinci com ucu karşılığı olan açık kontak (NO) ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. R3 rölesi ikinci com ucu karşılığı olan açık kontak (NO) ucundan çıkaraak R2 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R2 rölesinin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Az önce R3 rölesinin com ucundan 2 adet kablo çıkartıyoruz. Çıkardığımız kablonun birini zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Daha sonra çıkardığımız ikinci kablo ise zaman rölesi 2 com ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 kapalı kontaktan çıkarak R3 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. R3 rölesinin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Böylelikle kumanda devresinin yapılışını sizlere anlatmaya çalıştım. Sizlerde daha detaylı öğrenmek için çizim ve uygulama videosunu izleyebilirsiniz.
Youtube https://www.youtube.com/@elektrikegitimi kanalında videoları izleyebilirsiniz.
Average Rating