Zaman ayarlı kademeli olarak motor çalıştırmak

Read Time:3 Minute, 15 Second

Zaman ayarlı kademeli motor çalıştırma devrelerinde zaman rölesi kullanılmaktadır. Devremizin çalışma mantığı start butonuna bastığımızda ilk önce M1 motoru devreye girecektir. Ardından 60 saniye sonra M1 motoru duracak M2 motoru devreye girecektir. Daha sonra M2 motoru 30 saniye çalıştıktan sonra duracak M3 motoru devreye girecektir. Stop butonu basılana kadar M3 motoru çalışmaya devam edecektir.

Kumanda devresinde kullanılan malzemeler

1- 1 adet stop butonu

2- 1 adet start butonu

3- 2 adet zaman röles

4- 3 adet kontaktör

5- 3 adet asenkron motor

6- 1 adet kumanda sigortası

7- 1 adet güç sigortası

8- Yeteri kadar kumanda ve güç kablosu

Zaman ayarlı kademeli olarak motor çalıştırmak kumanda devresinin yapılışı

Kumanda sigortasından bir kablo çıkartarak stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak M1 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

Kumanda devresi mühürlemesi

Daha sonra start butonu açık kontak (NO) giriş ucundan bir kablo alıyoruz. Ve bu kabloyu M1 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. M1 kontaktörünün açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak. Start butonu açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz.

Ardından zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) giriş ucundan bir kablo daha alıyoruz. Ve zaman rölesi 1 in A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 in A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.Şimdi ki işlem M 1 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucundan bir kablo daha çıkartarak. Zaman rölesi 1 in açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. ZR 1 açık kontak (NO) çıkışından çıkarak ZR2 kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz. ZR 2 kapalı kontak (NC) çıkış ucundan çıkarak M2 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M2 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını bağlıyoruz.

Zaman ayarlı kademeli olarak motor çalıştırmak

Daha sonra zaman rölesi 1 açık kontak (NO) girişinden uç alıyoruz. M2 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. Ardından M2 kontaktörünün açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak zaman rölesi 1 açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 kapalı kontak (NC) giriş ucundan bir kablo daha alıyoruz. Zaman rölesi 2 nin A1 ucuna bağlıyoruz. ZR2 nin A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.

M3 motorunun kumanda devresi

Ardından M2 kontaktörünün açık kontak (NO) giriş ucundan bir kablo alarak zaman rölesi 2 açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 nin açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak M3 kontaktörünün A1 ucuna bağlıyoruz. M3 kontaktörünün A2 ucuna ise nötr bağlantısını yapıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 açık kontak (NO9 giriş ucundan bir kablo alıyoruz. Aldığımız bu kabloyu M3 kontaktörün açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. M3 kontaktörünün açık kontak (NO) çıkış ucundan çıkarak zaman rölesi 2 açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz.

Zaman ayarlı kademeli olarak motor çalıştırmak kumanda devresinin çalışması

Start butonuna bastığımızda M1 motor devreye girecektir. M1 kontaktörü çekince açık kontağını kapatır ve möühürleme yapar. Elimizi start butonundan kaldırınca enerjiyi mühürleme üzerinden devam etmektedir. M1 motoru devreye girince aynı anda zaman rölesi 1 e enerji gelir ve saymaya başlar. 60 saniye ayarlanan süre sonun da zaman rölesi 1 kapalı kontağını açar ve M1 motorunu durdurur. Aynı esnada açık kontağını kapatır ve M2 motorunu devreye sokar. M2 kontaktörü çekince açık kontağını kapatır ve mühürleme işlemini kendi kontağı üzerinden yapmaktadır.

M2 kontaktörü devreye girdiği anda zaman rölesi 2 de enerjilenir. Dolayısıyla zaman rölesi 2 ayarlan süre 30 saniye saymaya başlar. Zaman rölesi 2 30 saniye sonra kapalı kontağını açar ve M2 motorunu durdurur. Aynı esnada zaman rölesi 2 açık kontağını kapatır ve M3 motorunu devreye sokar. M3 kontaktörü çekince açık kontağını kapatır ve mühürlemeyi kendi kontağı üzerinden devam ettirir. Stop butonuna basılana kadar M3 motoru çalışmaya devam eder. Stop butonuna basınca motor durur.

Ayrıca kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek için youtube kanalımızı ziyaret edebilir. Ücretsiz abone olabilirsiniz. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir