Starta basınca motor 15 saniye çalışacak kumanda devresi
Starta basınca motor 15 saniye sonra çalışmaya başlayacak, çalışmaya başladıktan 15 saniye sonra duracaktır. Ardından 15 saniye sonra yine çalışmaya başlayacaktır. Bu işlem stop butonuna basılana kadar devam edecektir. Kumanda devresinin yapılışı ve çalışma mantığını sizlere anlatacağım.
Kumanda devresi bağlantısı
Sigortadan çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) ucundan çıkarak Röle A1 ucuna bağlıyoruz. Röle A2 ucuna nötr bağlantısı yapıyoruz.
Sırada mühürleme kısmını yapacağız. Start butonu açık kontak (NO) girişinden kablomuzu alarak mühürleme yapacağımız R rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak mühürleme yapacağımız start butonu açık kontak (NO) çıkışına bağlantı yapıyoruz. Böylelikle mühürleme devremizi yapmış oluyoruz.
Ardından R rölesinin A1 ucundan bir kablo alarak zaman rölesi 2 ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. ZR 1 A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
ZR 2 ortak uçtan bir kablo alarak zaman rölesi 1 ortak uca bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 kapalı kontaktan (NC) çıkarak M kontaktörü A1 ucuna bağlıyoruz. M kontaktörü A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Sıradaki işlemde devrede zaman rölesi 1 ortak uca bağlantı gözüküyor. Lakin zaman rölelerin çoğunda bir ortak ucu bir kapalı ve açık kontak mevcuttur. Dolayısıyla şimdiki açık kontak girişi olmuyor. Şimdi zaman rölesi 1 açık kontaktan (NO) çıkarak zaman rölesi A1 ucuna bağlıyoruz. ZR 2 A2 ucuna nötr bağlantısı gerçekleştiriyoruz. Böylelikle kumanda devresini bitirmiş oluyoruz.

Kumanda devresi nasıl çalışır
Starta basınca röleye enerji gelerek çekecektir. Röle çekince açık kontağını kapatarak mühürleme yapacaktır. Elimizi start butonunda kaldırınca kendi kontağı üzerinden elektrik gerilimi devam edecek ve devremiz sürekli çalışacaktır. Aynı esnada enerji gerilimi zaman rölesi 2 ortak ucuna ve zaman rölesi 1 ortak ucuna gerilim gelmektedir.
Zaman rölesi 2 kapalı kontağından elektrik gerilimi geçerek zaman rölesi 1 enerjilenecektir. Ve saymaya başlayacaktır. Aynı esnada zaman rölesi 1 kapalı kontak üzerinden elektrik gerilimi geçerek M kontaktörü enerjilenip motor çalışacaktır. Zaman rölesi 1 15 saniye sonra kapalı kontağını açarak M kontaktörünün enerjisini kesip motoru durdurcaktır.
Aynı esnada zaman rölesi 1 açık kontağını kapatarak zaman rölesi 2 enerjilenecektir. Zaman rölesi 2 15 saniye saydıktan sonra kapalı kontağını açacaktır. Kontağını açınca zaman rölesi 1 enerjisini kesilir. Zaman rölesi 1 enerjisi kesilince ZR 2 enerjisi kesilince devre tekrardan aynı işlem ile başlayacaktır. Yani motor çalışacaktır. Sistem stop butonuna basılana kadar devam edecektir.
Starta basınca motor 15 saniye sonra çalışacaktır 15 saniye sonra duracaktır
Starta basınca motor 15 saniye sonra çalışmaya başlayacaktır. 15 saniye çalıştıktan sonra motor duracak. Motor 15 saniye durduktan sonra tekrar çalışmaya başlayacaktır. Bu işlem stop butonuna basılana kadar devam edecektir.
Kumanda devresi bağlantısı
Kumanda sigortasından çıkarak stop butonu kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) ucundan çıkarak Röle A1 ucuna bağlıyoruz. Röle A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Ardından start butonu açık kontak (NO) giriş ucundan kablo alarak mühürleme yapacağımız röle com ucuna bağlıyoruz. Röle açık kontak (NO) ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz.
Röle A1 ucundan bir kablo alarak zaman rölesi 2 ortak uca bağlıyoruz. Zaman rölesi açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 1 A1 ucuna ve M kontaktörü A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi A2 ve M kontaktörü A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Daha sonra zaman rölesi 2 ortak uçtan bir kablo alarak zaman rölesi 1 ortak uca bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Böylelikle kumanda devresinin bağlantısı bitmiş bulunmaktadır.

Kumanda devrenin çalışması
Start butonuna bastığımızda açık olan kontağını kapatarak elektrik gerilimini röle bobin ucuna iletir. Röle çektiğinde açık olan kontağını kapatır, kapalı olan kontağını açar. Röle çekince açık olan kontağını kapattığından dolayı mühürleme işlemini yapmış olmaktadır. Elimizi start butonundan kaldırdığımızda kontağını açacak lakin röle mühürleme yaptığı için devremizde enerji kesilmeyecektir.
Aynı esnada zaman rölesi 2 de enerjilenecek ve ayarlanan süreyi saymaya başlayacaktır. Zaman rölesi 2 on delay zaman rölesidir. Ayarlanan süre sonunda açık olan kontağını kapatacak, kapalı olan kontağını açacaktır. Dolayısıyla zaman rölesi 1 önündeki kontağını kapatacak ve zaman rölesi 1 enerjilenecek. Aynı esnada zaman rölesi 2 kontağını kapattığında M kontaktörüde enerjilenip motor çalışmaya başlayacaktır. Zaman rölesi 1 on delay röle kullanılmıştır.
Zaman rölesi 1 ayarlanan süre sonunda açık kontağını kapatacak, kapalı kontağını açacaktır. Dolayısıyla zaman rölesi 2 önündeki kontağını açacak ve zaman rölesi 2 enerjisi kesilecektir. Enerjisi kesilince kontaklarını eski haline alacak ve zaman rölesi 1 ve M kontaktörü devre dışı olacakır. Böylelikle motor duracaktır. Tekrar zaman rölesi 2 ayarlanan süreyi sayacak ve süre sonunda motor çalışmaya başlayacaktır. Bu işlem stop butonuna basılana kadar devam edecektir.
Yazmış olduğumuz makalelerin çizim ve uygulama videolarını https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q kanalımızdan izleyebilir, abone olabilirsiniz.
Average Rating