Starta basınca 20 saniye sonra birinci motor devreye girecek
Starta basınca 20 saniye sonra birinci motor devreye girecektir. Birinci motor devreye girdikten 30 saniye sonra ikinci motor devreye girecektir. Her iki motorda birlikte çalıştıktan sonra istenilen zamanda birlikte durdurulacaktır. TSE normunda kumanda devresini çiziyoruz. Kumanda devrelerin de kitap gibi makale yazan ve bu konuların videolarını çekip paylaşan tek sitedir. Konu ile ilgili videoları youtube elektrik eğitimi kanalında izleyebilirsiniz.
Kumanda devresinde kullanılan malzemeler
1 adet kumanda sigortası
2 adet termik röle
1 adet stop butonu
1 adet start butonu
2 adet zaman rölesi ( A1-A2 bobin uçları 220 volt )
1 adet röle ( A1-A2 bobin uçları 220 volt )
2 adet kontaktör ( A1-A2 bobin uçları 220 volt )
1 adet güç devresi sigortası
Kumanda devresinin yapılışı
Kumanda sigortasından kablo alıyoruz, aldığımız bu kabloyu 1 nolu motor termik röle 95 nolu (NC) kapalı kontak girişine bağlıyoruz. 1 nolu motor termik röle 96 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak 2 nolu motor termik röle 95 nolu (NC) kapalı kontak ucuna bağlıyoruz. 2 nolu motor termik röle 96 nolu (NC) kapalı kontak ucundan çıkarak, stop butonu kapalı kontak (NC) giriş ucuna bağlıyoruz.
Stop butonu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) ucuna giriyoruz. Start butonu açık kontak (NO) ucundan çıkarak R rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. Ardından R rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra stop butonu kapalı kontak (NC) çıkış ucundan bir kablo daha alıyoruz. Ve R rölesinin com ucuna bağlıyoruz. R rölesinin açık kontak (NO) ucundan çıkarak mühürleme yapacağımız start butonunun açık kontak (NO) çıkış ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme devresini yapmış oluyoruz.
Ardından R rölesinin bağlamış olduğumuz açık kontak (NO) ucundan bir kablo daha alıyoruz. Ve zaman rölesi 1 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra zaman rölesi 1 A1 ucundan bir kablo daha çıkartarak. Zaman rölesi 1 kontak ortak ucuna bağlanır. Zaman rölesi 1 açık kontak (NO) ucundan çıkarak M1 yani 1 nolu motor A1 ucuna bağlanır. 1 nolu motor A2 ucuna ise nötr bağlantısı yapılır.
Daha sonra zaman rölesi 1 ortak uçtan bir kablo çıkartıyoruz ve 1 nolu motor açık kontak (NO) giriş ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor açık kontak (NO) ucundan çıkarak zaman rölesi 2 A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. En son ise 1 nolu motor açık kontak girişine bağladığımız yerden bir kablo alıyoruz. Ve bu kabloyu zaman rölesi 2 kontak ortak ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 açık kontak (NO) ucundan çıkarak 2 nolu motor A1 ucuna bağlıyoruz. 2 nolu motor A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
Kumanda devresinin çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. 1 ve 2 nolu motorların termikleri kurulu olması gerekli. Starta basınca R rölesi çeker. R rölesi çekince açık olan kontağını kapatır ve mühürleme yapar. Aynı esnada zaman rölesi 1 enerjilenir. Zaman rölesi 1 -20- saniye ayarlıdır. 20 saniye sonra açık kontağını kapatır ve bir nolu motoru devreye sokar. 1 nolu motor devreye girdikten sonra kontaktör açık kontağını kapatır. Açık kontağını kapatınca zaman rölesi 2 enerjilenir. Zaman rölesi 2 -30- saniye ayarlıdır. 30 saniye sonra zaman rölesi 2 açık kontağını kapatır. Zaman rölesi açık kontağını kapatınca ikinci motor devreye girer. Bu esnada her iki motorda birlikte çalışmaya devam eder. Stop butonuna basınca her iki motorda birlikte durur. Yada çalışma esnasında her motordan birinin termik röle açar ise sistem duracaktır.
Kumanda devresinin çizim ve uygulama videosunu izlemek istiyorsanız https://www.youtube.com/@elektrikegitimi linkine tıklamanız yeterlidir.
Average Rating