Şamandıra komutlu sıralı asenkron motor çalıştırmak
Şamandıra ile devreye girip çıkacak, flaşör zaman rölesi ile ayarlanan süre kadar kademeli motorların çalşacağı kumanda devresini sizlere tasarlayacağız. Buradaki amaç iki adet dalgıç pompanın sırasıyla çalışmasıdır.
Kumanda devresin kullanılan malzemeler
- Kumanda sigortası
- Güç sigortası
- Stop butonu
- Start butonu
- 1 adet 220 volt bobinli röle
- 2 adet 220 volt bobinli kontaktör
- Şamandıra (Flatör)
- 1 adet 220 volt bobinli flaşör zaman rölesi
- Kumanda ve güç kablosu 🙂
Şamandıra komutlu sıralı motor çalıştırma kumanda devresi yapılışı
Kumanda sigortasından çıkardığımız kabloyu stop butonu kapalı kontak (NC) 1 nolu uca bağlıyoruz. Stop butonu kapalı kontak (NC) 2 nolu ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) 3 nolu uca bağlıyoruz. Start butonu açık kontak (NO) 4 nolu uçtan çıkarak mühürleme rölesi R1 rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. Daha sonra R1 rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz. Ardından start butonu açık kontak (NO) 3 nolu ucundan bir tane daha kablo çıkarıp R1 rölesinin COM 11 nolu uca bağlıyoruz. R1 rölesimin açık kontak (NO) 14 nolu ucundan çıkarak start butonu açık kontak (NO) 4 nolu ucuna bağlıyoruz. Böylelikle mühürleme işlemini gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
Daha sonra R1 rölesi A1 ucundan bir kablo alarak flaşör zaman rölesinin A1 ucuna bağlıyoruz. Flaşör zaman rölesinin A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.
Şamandıra (Flatör) su içinde olacağı için buradan faz bağlantısı yapmıyoruz. Bu nedenle sistemde nötr bağlantısı yapıyoruz.

Nötr hattından bir kablo alıyoruz. Aldığımız kabloyu flatör kablosundaki 1 nolu gri kabloya bağlıyoruz. Flatör markasına göre renkler değişebilir. Flatör 2 nolu mavi ucundan çıkarak flaşör zaman rölesinin COM 1 nolu uca bağlıyoruz. Ardından flaşör zaman rölesi 2 nolu açık kontak (NO) ucundan çıkarak birinci kontaktör A2 ucuna bağlıyoruz. Flaşör zaman rölesi 3 nolu kapalı kontak (NC) ucundan çıkarak ikinci kontaktör A2 ucuna bağlıyoruz. Birinci ve ikinci kontaktörün A1 uçlarına sigorta çıkışından bağlantı yapıyoruz.
Kumanda devresinin çalışması
Kumanda sigortasını kaldırıyoruz. start butonuna bastığımızda R1 rölesi enerjilenir. R1 rölesi çekince açık kontağını kapatır ve sistemi mühürler. Aynı zamanda flaşör zaman röleside enerjilenmiş olur. Ayarlanan süreye göre kontakları yer değiştirir. Hangi kontağını kapatır ise o hatta bağlı kontaktör çekecektir. Flatör ise havuz dolduğu zaman yukarı kalkacak ve kontağını kapatacaktır. Böylelikle zaman rölesinin com ucuna nötr hattını verecektir. Flaşör zaman röleside hangi kontağını kapattıysa o kontak üzerinden kontaktörü çektirecektir. Hangi kontaktör çekiyor ise o motor devreye girecektir.
Kumanda devresinin çizim ve uygulama videolarını linkteki kanalda arama yerine başlığı yazmanız yeterli olacaktır. https://www.youtube.com/@elektrikegitimi
Average Rating