Kontaktör Yerine Röle Kullanırsa Sonuçları Ne Olur?
Kontaktör seçimi neye göre yapılmalıdır? Bu konu hakkında sizleri bilgilendirmeden önce aklınızda ki soruları youtube “ELEKTRİK EĞİTİMİ” kanalına ulaşarak sorabilirsiniz.
Röle ile kontaktör arasındaki fark nelerdir? Kontaktör yüksek ampere dayanıklı üretilmektedir. Röle ise düşük amperli cihazlar için üretilmiştir. Kontaktörlerin kontakları rölelere göre daha dayanıklı üretilmiştir.
Röleler otomasyon sistemlerinde komut vermek için kullanılan elektro mekanik elemandır. Bu yüzden rölelerin kontakları ufak akımlar için üretilmiştir. Makinalar da PLC çıkışlarında röleler sistemlere komut vermek için kullanılır. Tek kontaklı, çift kontaklı ve 4 kontaklı modelleri mevcuttur.
Kontaktörler ise motor gibi yüksek akım çeken cihazlara hareket verip durdurmakta kullanılmaktadır. Kontaktörler motor, fan, ısıtıcı gibi cihazları çalıştırıp durduran elektro mekanik elemandır.
Kontaktörün ingilizcesi contactor’dür.

Contactor yerine röle kullanılırsa büyük sorunlar ortaya çıkacaktır. Nede ni ise röle düşük güç kontaklarına contactör ise yüksek güç kontaklarına sahip olmasıdır. Contactor yerine röle kullanıldığı zaman rölenin kontakları akıma dayanamayıp yapışacaktır. Zaten kontaktörler de güç kontakları L1 L2 L3 vardır. Röle de ise bu kontaklar olmayıp açık (NO) ve kapalı (NC) kontaklar mevcuttur. Bu otomasyon kontakları da akıma dayanıklı değildir.
Kontaktör nedir? Kontaktör Çeşitleri Nelerdir?
Kontaktörler kendi aralarında ikiye ayrılır. Birincisi güç kontaktörü ikincisi kumanda kontaktörleridir. Güç kontaktörleri motor, ısıtıcı gibi yüksek amperli sistemleri devreye alıp çıkarma da kullanılır. Kumanda kontaktörleri ise kumanda devrelerinde kullanılmaktadır. Kumanda kontaktörlerinin üzerinde açık kontak (NO) ve kapalı kontak (NC) mevcuttur. Bu kontaklar da güç devleri için değil kumanda devreleri için tasarlanmıştır. Dolayısıyla kumanda kontaktörleri röle akımlarına göre daha fazla dayanıklıdır. Bu yüzden kumanda devrelerinde röle yerine kumanda kontaktörleri kullanılmaktadır.
Tozlu ortamlar da röle mi kumanda kontaktörlerimi kullanılmaktadır
Kumanda kontaktörleri ön kısımları açık olduğundan dolayı içerisine toz almaktadır. Dolayısıyla bu tozlu ortamlara kumanda kontaktörleri kullanılmamaktadır. Röleler kapalı kutu içerisinde olduğundan dolayı içerisine toz almamaktadır. Dolayısıyla tozlu ortamlar röle kullanılmaktadır.

Ayrıca tozlu ortamlar da mecbur güç için kullanılan kontaktörler hava tutularak temizlenmemelidir. Hava tutulduğu takdirde içerisine toz alarak kontak arasına tozlar toplanmaktadır. Kontaktörlerde çektiğinde kontak arasındaki tozlar izole görevi görüp kontakların birleşmesini engeller. Dolayısıyla bu durum da kontaklar birleşmeyip sistemin çalışmasını engelleyecektir. Birde kontaklardan biri geçirmez ise motor iki faza kalarak yanacaktır.
Günlük hayatta ne yaparsak yapalım kontaktör vazgeçilmezimiz olamaz. Güvenlik devrelerinde, motor kontrol sistemlerinde yada makina devrelerinde muhakkak kullanmaktayız. PLC ne kadar işimizi kolaylaştırsa dahi yine de güç sistemlerinde yada orta halli akım çeken sistemlerde kontaktörler kullanılmaktadır.
Kontaktör temizliği yapılması esnasında karşıdan kesinlikle ve kesinlikle hava tutulmalıdır. Karşıdan hava tutulduğunda bütün üzerindeki cisimleri kontak içerisine alarak, kontak geçişini engellemektedir. Kontaktör temizliğini emiş yaparak misal elektrik süpürgesi ile emiş yaparak temizlik yapılmalıdır. En uygun yöntem bu şekildedir.
Yüksek akım çeken kontaktörleri belirli dönemlerde kontrol edilmelidir. Nedeni ise sürekli devreye gir, çık işlemi yaptığında ufakta olsa bir ark oluşmaktadır. Zamanla bu ark kontaktörün kontaklarına hasar vermektedir. Sadece kontaklara değil kontaktörün plastiğinede hasar vermektedir. Dolayısıyla periyodik kontroller yaparak kontaklarında hasar var ise tamir takımı ile değişimi yapılmaktadır. Ben tamir etmek istemiyorum derseniz kontaktörü komple değiştirmeniz gerekmektedir. Aksi halde periyodik olarak kontrol edilmez ise kontaklarda hasar aldıysa motor sargıları hasar alır ve yanar.
Aklınıza takılan sorular var ise https://www.youtube.com/channel/UCqgpgIpP2Q0VwHZ_kvnA50Q/featured kanalından destek alabilirsiniz.
Average Rating